Kreeta köök
Kreeta saare parimad autorendi pakkumised leiad siit:
Traditsiooniliselt on Kreeta saare elanike söömisharjumused alati põhinenud kohalikul värskel kohalikul toorainel.
Oliiviõli kasutatakse siin toiduvalmistamisel rohkem kui kusagil mujal maailmas.
Linnuliha ja kala oli vanadel aegadel kombeks tarbida vaid korra nädalas ja üsna väikestes kogustes. Punast liha aga söödi heal juhul paar korda kuus.
Igapäevase peamise toidu moodustasid kohalikest köögiviljadest ohtra oliiviõli kaasabil valmistatud road. Tarbiti ka üsna palju teraviljatooteid.
Magustoiduna kasutati enamasti jogurtit ning puuvilju. Kohalikke meega maitsestatud pagaritooteid lubati endale korra-paar nädalas.
Alles eelmise sajandi kuuekümnendatel hakkas siin seoses elujärje paranemisega vaikselt toimuma muutusi ka toitumisharjumustes.
Alates sellest ajast on erinevate lihatoodete tarbimine tasapisi suurenenud.
Kreetal kohtab tänapäeval valdavas enamuses söögikohtades tüüpilist vahemere kööki.
Esindatud on kreeka köögist tuttavad salatid ning juustud, samuti vormi- ja pajaroad koos rahvuslike kastmetega.
Kõikide roogade valmistamisel kasutatakse ohtralt oliiviõli. Seda ka praadimisel, kuigi mõned tänapäeva toitumisteadlased peavad seda vähkitekitavaks. Samas on kreetalaste keskmine eluiga pikk ja vähktõbe ei esine siin rohkem kui mujal euroopas.
Mainimata ei saa jätta ka kohalike veinide ning aniisiviina olulisust söögilauas.
Tähtsal kohal on ka mereannid, kuigi kala on siin suhteliselt kallis.
Sealiha ei kasutata praadides nii laialdaselt kui meie oleme harjunud, rohkem kohtab looma- ja kanaliha.
Kreetale on hästi iseloomulik , et mitte ainult igas külas ei ole toiduvalmistamisel omad nipid ja nüansid, vaid need on lausa igas peres, toitlustusasutustest rääkimata.
Kui soovite siin saarel saada tõeliselt head toitu, siis kõige olulisem kriteerium restorani valimisel on see, et näete seal ka kohalikke. Ja mitte lihtsalt istumas vaid ka reaalselt söömas.
Levinuim kiirtoit on Gyros Pita. Saia sisse on keeratud lihalaastud, salat ja friikartulid. Meenutab Türgist tuttavat rull-kebabi.
Kuna tegemist on kiirelt valmiva, odava, maitsva ning toitva toiduga, siis on selle tarbimine kohalike seas väga-väga levinud.